top of page

Den gode forandring - Indledning og del 1. Forandringsledelse

  • Forfatters billede: Business Advisor Bjarne Lund Jepsen
    Business Advisor Bjarne Lund Jepsen
  • 19. apr. 2021
  • 3 min læsning
  1. Indledning

  2. Forandringsledelse - Del 1

  3. Forandringens seks punkter - Del 2

  4. Modstandsmuren - Del 3

  5. Medarbejderkategorisering - Del 4

  6. Kommunikation - Del 5



Indledning:


Du er leder for en afdeling og står over for, at skulle sammenlægges med en anden afdeling.Chefen er kommet med en meddelse om at sammenlægningen og medarbejderene har derfor en masse spørgsmål omkring sammenlægningen. Det kan være mange andre situationer og fremgangsmåden er den samme uanset større eller mindre forandring.


Men hvordan håndtere man alle disse spørgsmål? Hvad skal du som leder tage hensyn til og hvordan skal du håndtere forandringen? Og hvordan forholder du dig til hver enkelt medarbejders reaktion?


Forandring udløser mange spørgsmål og forandring kan medføre motivation, men også det modsatte. Spørgsmålet er om du kan vende modstanden til noget positivt og vende modstanden til i stedet at skabe en god forandring. JA!


Forandringsledelse handler om at håndtere og gennemføre forandringsprocesser. Selve forandringsprocessen er dog blot en del af processen. Det kræver også en god og velovervejet planlægning, en klar kommunikation og så skal medarbejderne involveres i processen.


Her giver jeg et par bud på hvordan det kan gøres og et par værktøjer til, hvordan du skaber den gode forandring. og husk forandring tager tid - Så forhast ikke en forandring, hvis du vil skabe gode resultater. Opskriften er taget ud fra et kursus jeg var på for nogen år siden og har hjulpet mig flere gange i tidens løb.


"Det er alså ikke nok, at du kun er opmærksom på forandringen, du skal også være opmærksom på relationerne omkring dig"





DEL 1.

FORANDRINGSLEDELSE


Som leder kan du blive udfordret, når forandringer skal gennemføres. En forandring indeholder mange forskellige faktorer og forandringsledelse handler som sagt om, hvordan du tilrettelægger og gennemfører forandringsprocesser.


Der kan stilles en masse spørgsmål til, hvad forandringsledelse er og går ud på, men det skal vi nok komme til. inden vi går rigtig igang, så lad os starte med fire vigtige punkter om forandring.


Typer af forandring

Groft sagt er en enten reaktiv eller proaktiv. Den reaktive forandring er den, som foranlediges af udefrakommende faktorer, fx nye krav eller lovgivning, som skal efterleves. Den proaktive forandring er den, som du selv tager initiativ til for at komme en bestemt udfording i møde, fx en stratetisk beslutning eller en fremsynet forandring, som fx opstår i samarbejder med dine medarbejdere.


Det endelige mål

Forandringer bliver ofte mødt med en vis modstand og ses sjældent som en gevinst. Dine medarbejder skal motiveres og derfor er det vigtigt, at de kan se det endelige mål med forandringen og den gevinst, forandringen medfører på sigt. Jo stærkere det endelige mål er, jo lettere kan du motivere dine medarbejdere.



Den brændende platform

Den brændende platform illustrere meget godt forandringens betydning og vigtighed - alså platformen brænder under én og man er nødt til at flytte sig. Den brændende platform skal vise nødvendigheden af forandringen over medarbejderne.


Som leder skal du alså forklare dine medarbejdere

  • Hvilken situation vi er i.

  • Hvad konsekvensen er, hvis forandringen ikke gennemføres.

  • Hvilken betydning det vil have for medarbejderne

Målet er, at få medarbejdernes forståelse, opbakning og accept på, at forandringen er nødvendig, at gennemføre.


Lederens opgave

Lederens opgave i forandringsprocessen er at sikre, at der er et klart mål og at acceptere og håndtere usikkerhed og utryghed. Medarbejderne skal informeres og involveres, så de ikke løber frustreret bort, men derimod bidrager til så hurtigt en gennemførelse som muligt. Lederens opgave er, at sikre fremdrift i forandringen.


Læs også del 2,3,4 og 5


God fornøjelse...


med venlig hilsen

Bjarne Lund Jepsen

Se flere cases på www.bjarnelundjepsen.com











Comments


bottom of page